Ελλάδα | Ναρθάκειο όρος, Αργιθέα, Περτουλιώτικα Λιβάδια.

Πριν ξεκινήσω να μιλήσω για αυτήν την πεζοπορική εξόρμηση, όλες οι λέξεις του τίτλου μού φαινόντουσαν άγνωστες. Οπότε, πάμε να κάνουμε ένα mini γεωγραφικό μάθημα για να είμαι σίγουρη ότι εκπέμπουμε στο ίδιο μήκος κύματος.

Ναρθάκειο Όρος: Είναι εκείνο το όρος που βρίσκεται νότια των Φαρσάλων (ναι, η πόλη με τον γνωστό χαλβά είναι αυτή!) με υψόμετρο μόλις 1.100 μέτρα. Ιστορικά, εκεί κοντά έγινε το 394 π.Χ. η μάχη των Θεσσαλών και των Σπαρτιατών, υπό τον Βασιλέα της Σπάρτης Αγησίλαο Β’ και ο οποίος σε αυτήν την μάχη βγήκε νικητής και κατατρόπωσε το Θεσσαλικό ιππικό.

Αργιθέα: Η περιοχή που βρίσκεται στον νομό Καρδίτσας, αρχίζει μετά την κορυφογραμμή Ζυγουρολίβαδο (κορυφή του όρους Βουτσικάκι) και εκτείνεται μέχρι τα όρια του νομού με Άρτα και Ευρυτανία. Πανύψηλα έλατα, οξειές,  καστανιές, κέδρους, βελανιδιές, πουρνάρια, αλλά και πλούσια πανίδα υπάρχει στην περιοχή, όπως και άφθονα και δροσερά νερά ρέουν στα Αργιθεάτικα βουνά. Εκεί, κατά την αρχαιότητα, κατοίκησαν οι Αθαμάνες, ελληνικό φύλο, απόγονοι του Αθάνα, βασιλιά της Βοιωτίας.

Περτουλιώτικα Λιβάδια: Αγαπημένος τόπος συνάντησης Σαρακατσάνων, ορεινός βιότοπος σε υψόμετρο 1.130 μέτρα στα ορεινά Τρίκαλα. Εδώ βρίσκονται οι πηγές του Περτουλιώτικου ρέματος, το οποίο διασχίζει όλη των περιοχή των ορεινών Τρικάλων, εκβάλλοντας στο Αχιλλέο.

Και τώρα που τελειώσαμε τη γεωγραφική ανάλυση της περιοχής, μπορούμε να ξεκινήσουμε την ιστορία μας. Η πρώτη πεζοπορία θα ξεκινούσε από το χωριό Ασπρόγεια Φαρσάλων στα 250μ. και θα κατέληγε σε περίπου 2 ώρες στο χωριό Περίβλεπτος, διασχίζοντας το παλιό μονοπάτι προς τον παλιό μουσουλμανικό τεκέ των μυστικιστών Μπεκτατσίδων στις πλαγιές του Ναρθάκιου Όρους. Πεζοπορία δεν έγινε λόγω… ασθενείας, έγινε όμως η επίσκεψη. Και ήταν εντυπωσιακή. Εκεί που δεν το περιμένεις, ανάμεσα στις θεσσαλικές πεδιάδες, βρίσκεσαι ξαφνικά σε έναν μουσουλμανικό τεκέ. Ένα μοναστήρι, δηλαδή, των Μωαμεθανών μυστικιστών. Αυτά τα μοναστήρια ήταν συχνά μεγάλα ιδρύματα στην ύπαιθρο, δομημένα και οργανωμένα μέσα σε περιβόλους, όπως και τα ελληνικά μοναστήρια. Οι Τεκέδες λειτουργούσαν αφενός ως φυλάκια, κέντρα ανεφοδιασμού και σύνδεσης με την περιφερειακή διοίκηση, αφετέρου υπήρξαν χώροι προπαγάνδας  για την προώθηση της τούρκικης γλώσσας και τη διάδοση του μωαμεθανισμού.

IMG_21035

Το συγκεκριμένο λειτούργησε από τα τέλη του 15ου αιώνα έως το 1973 οπότε και απεβίωσε ο 33ος και τελευταίος μπουμπάς (ηγούμενος) του μοναστηριού. Ο «Ιρενί Τεκές», όπως λέγεται -το όνομα του προέρχεται από το χωριό Ασπρόγεια Φαρσάλων στα τούρκικα- χτίσθηκε πάνω σε ερείπια ενός βυζαντινού μοναστηριού του 10ου αιώνα, αφιερωμένο στον Άγιο Γεώργιο. Ως ιδρυτής φέρεται ο τούρκος φανατικός Μπεκτατσί δερβίσης, Ντουρμπαλή, που καταγόταν από το Ικόνιο της Μικράς Ασίας και φτάνει στα Ασπρόγεια γύρω στα 1492. Οι επίσημες τουρκικές αρχές της Θεσσαλίας του παραχωρούν  την άδεια να ιδρύσει τεκέ στον Ιρενί, ως αναγνώριση των ανεκτίμητων στρατιωτικών υπηρεσιών, που εκείνος τους πρόσφερε στο πολεμικό πεδίο. Μέσα στους επόμενους αιώνες, ο τεκές του Ιρενί ενισχύθηκε με τα τσιφλίκια των χωριών Ιρενί (Ασπρόγεια)  και Αρντουάν (Ελευθεροχώρι Μαγνησίας). Ο Τεκές χτίστηκε πάνε σε ένα ύψωμα από το οποίο μπορεί κανείς να δει ολόκληρη τη φαρσαλική πεδιάδα, δίχως να γίνει αντιληπτός, στοιχείο σημαντικό για όποιον θέλει να ελέγχει την περιοχή.

IMG_21010

Ο ολοκληρωτικός αφανισμός του Τάγματος των Μπεκτασί Δερβίσηδων επήλθε με το διάταγμα της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης του 1925, που, υπό τις οδηγίες του Κεμάλ Ατατούρκ, επέβαλε την καταστροφή όλων ανεξαιρέτως, των υφισταμένων τεκέδων στην τουρκική επικράτεια και τη δίωξη απάντων των μυστικιστών μοναστικών ταγμάτων που δρούσαν σε αυτή.

Όλοι οι τάφοι των στεγασμένων χώρων ανήκουν στους ηγουμένους (σεΐχηδες) της μονής. Τα υπόλοιπα ταφικά μνημεία που περιβάλλουν τα μαυσωλεία, ανήκουν σε δερβίσηδες, που μόνασαν στον χώρο και σώζουν αρκετές  επιτύμβιες ενεπίγραφες στήλες, οι οποίες εξυμνούν τις αρετές των κεκοιμημένων. Άλλοι τάφοι έχουν απλούστερη μορφή, ως δήλωση ότι οι νεκροί ήταν ιερωμένοι. Μια τρίτη κατηγορία ταφικών μνημείων φέρουν στήλες με κοίλωμα, εντός των οποίων οι Τούρκοι προσκυνητές άφηναν ως εισφορές χάλκινα νομίσματα. Ορισμένοι εκ των ταφών ανήκουν σε λαϊκούς πιστούς του Μπεκτασισμού, που θέλησαν να ταφούν σε έναν ιερό τόπο, δίπλα σε βαθιά πιστούς μοναχούς.

IMG_21018

Ο Ανδρέας Καρκαβίτσας επισκέφτηκε τον Τεκέ το 1892 και κατέγραψε τις εντυπώσεις του στην εφημερίδα «Εστία»: «Μία κληματαριά από της μεγάλης πύλης αναρριχάται προς το δεύτερο πάτωμα, πολυστάφυλος και παχύσκιος, και δύο κυπαρίσσοι, ορθούμενοι εν τω μέσω της αυλής προσδίδουσιν  αμέσως την εικόνα συνήθους καλογηρικού αναχωρητηρίου».

Σήμερα, ο συγκεκριμένος  τόπος έχει κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο, η κατάσταση στην οποία βρίσκεται, όμως, είναι ερημωμένος και ερειπωμένος με τα οικοδομήματα να βρίσκονται σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό κατάρρευσης. Ένας χώρος ιστορικής μνήμης, διαπολιτισμικής και διαθρησκευτικής σημασίας που επιβάλλεται να διασωθεί και να αναστυλωθεί.

IMG_21027

Αφού περιπλανηθήκαμε, λοιπόν, στον χώρο, ήρθε η ώρα να φύγουμε για τον επόμενο και τελικό προορισμό της ημέρας, την Ελάτη. Ένας προορισμός ιδιαίτερα τουριστικός, με αυξητικές τάσεις τα τελευταία χρόνια που πιθανόν λίγο να έχει χαλάσει την αυθεντικότητα του τόπου. Και επειδή  είχε χαλάσει και ο καιρός όταν φτάσαμε, αρκεστήκαμε στις βόλτες στο χωριό, στο φαγητό και στα παραδοσιακά γλυκά. Εδώ θα πρότεινα ιδιαίτερα, αν σας βγάλει ο δρόμος, να αποφύγετε τις ταβέρνες εντός του χωριού και να πάτε λίγο έξω. «Ο Γιάννης» για παράδειγμα, που εκτός από εξαιρετικό φαγητό, αποτελείται και από εξαιρετικούς ανθρώπους. Ενώ, στο τελείωμα της βόλτας, σε ένα από τα γραφικά καφέ του χωριού απολαμβάνεις ιδιαίτερες ζεστές σοκολάτες, που ειδικά αν ο καιρός είναι κρύος και βροχερός, είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεσαι. (Negative Tip: Θα έλεγα να αποφύγεις το Κρύπτη Cafe αν δε θες να βγεις καπνιστός. Όσο κι αν εντυπωσιάζει η διακόσμησή του και η ποικιλία στις γεύσεις, όχι απλώς δεν τηρεί τον αντικαπνιστικό νόμο, αλλά πρέπει να έχει και κακό εξαερισμό, γιατί όταν βγήκαμε δε μπορούσαμε να καταλάβουμε από που έρχεται η καπνίλα-ναι, ήταν από μας!)

P1010300

Η επόμενη μέρα άρχισε και πάλι βροχερά. Ή μάλλον συνέχισε να είναι βροχερή, καθώς δεν είχε σταματήσει όλο το βράδυ. Έτσι, αναβάλαμε λίγο την πρωινή μας πεζοπορική αναχώρηση και το πήραμε λίγο πιο χαλαρά. Γύρω στις 11 λοιπόν, φορέσαμε μποτάκια, γκέτες και αδιάβροχα, αν και η βροχή είχε πια εξασθενήσει αρκετά και φύγαμε. Το αρχικό πλάνο έλεγε πεζοπορία από την Ελάτη (920μ.)  – Γούβα – Θύρα – κορυφή Τσιόκι 1526 – Κώστα – Κόκκινος Βράχος – Ελάτη (κυκλική) Ω.Π.: 4-5, Υ.Δ.: 610, Β.Δ.: 1+. Καθώς όμως η ώρα ήταν περασμένη, αλλά και λόγω ενός απότομου σημείου που, όπως μας είπαν οι ντόπιοι, με τη βροχή και τις λάσπες μπορούσε να γίνει επικίνδυνο, αλλάξαμε λίγο τη διαδρομή και περπατήσαμε το Ελάτη – Κάτω Λιβάδια – Τσουκνιδούλα – Κώστα και πίσω από τον Κόκκινο Βράχο στην Ελάτη. Εύκολη και όμορφη διαδρομή, παρ’ όλο τις λάσπες που άφησε η βροχή, με λίγο αέρα στο ψηλότερο σημείο που φτάσαμε. Ό,τι πρέπει και για αρχάριους πεζοπόρους που θέλουν να ξεκινήσουν το σπορ. Ό,τι πρέπει για να πάρεις το απαραίτητο οξυγόνο, ενέργεια και διάθεση που θα σε κρατήσουν καλά την εβδομάδα στην πόλη και στο αστικό γκρίζο. Γιατί όπως λέει και ο αστικός μύθος και τα memes του διαδικτύου «Αν έχεις μια καλή Κυριακή, δε σε νοιάζει η Δευτέρα».

ΥΓ: Αξίζει να αναφέρω κάπου εδώ και τη διαμονή της εξόρμησης η οποία έγινε στο  όμορφο Ξενοδοχείο Κρούπη, και εκεί θα βρείτε τον Νίκο Κρούπη, ο οποίος είναι γνώριμο πρόσωπο στους ορειβατικούς κύκλους, έχει βοηθήσει πολύ στα μονοπάτια της περιοχής.

H εξόρμηση οργανώθηκε από τον ορειβατικό σύλλογο ΕΠΟΣ Φυλής.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s