2/2. Παγκόσμια μέρα υγροτόπων και μια παράδοση που ξεκίνησε από πέρυσι, όταν είχαμε επισκεφτεί την λίμνη Κουμουνδούρου, αφιερώνοντας λίγο χρόνο στην αδικημένη φύση της Αττικής, και ανακαλύπτοντας κρυμμένες διαδρομές και μονοπάτια.
Φέτος, αποφασίσαμε να κάνουμε το ίδιο όταν έπεσε το μάτι σε μια πεζοπορία στη λίμνη Βουλιαγμένης από τον πεζοπορικό Όμιλο Φίλων Βουνού και Θάλασσας Βούλας.
Με συνάντηση και σημείο εκκίνησης την πλατεία Ζησιμοπούλου στη Βάρκιζα χωθήκαμε στο δάσος και πήραμε -για λίγο- την ανηφόρα. Λίγο μετά βγήκαμε στον «λαιμό» του βουνού και ήρθαν οι πρώτες ενθουσιώδεις αντιδράσεις.
Από εδώ και πέρα η πορεία κατηφορική και με συνεχή θέα στη θάλασσα. Τα μονοπάτια που μπορούσες -οικειοθελώς- να χαθείς και να περπατάς επί ώρες σε μια τόσο κοντινή στην Αθήνα φύση, άπειρα.
Στο δρόμο θα συναντήσεις λίγους ανθρώπους, είτε να βγάζουν βόλτα το σκύλο, είτε να κάνουν jogging. Θα δεις όμως πολλά παγκάκια σε ιδανικά σημεία ώστε να κάθεστε με τον αγαπημένο σου να ρεμβάζετε και να χαζογελάτε, ή με ένα βιβλίο στο χέρι, ή απλώς να κάθεσαι να ατενίζεις τη θάλασσα. Και σημειώνεις νοερά, εκείνο το πιο αγαπημένο παγκάκι για να έρθεις την επόμενη φορά που θα νιώσεις αυτήν την ανάγκη μετά από μια δύσκολη μέρα/βδομάδα/μήνα.
Μετά από λίγο λοιπόν φτάνεις στη λίμνη Βουλιαγμένης, τη θαυμάζεις από ψηλά -ένα τόσο υπέροχο τοπίο-τόσο κοντά στην Αθήνα, σκέφτεσαι εκείνη τη συναυλία με την αγαπημένη που είχες δεις πριν μερικά χρόνια και νιώθεις τυχερή για αυτό, και δίνεις μια υπόσχεση στον εαυτό σου. Να επισκέπτεσαι συχνότερα τέτοια μέρη. Μέρη που σου σε κάνουν να θυμάσαι ευχάριστες αναμνήσεις, που σου δίνουν τη δυνατότητα να περιπλανίεσαι έτσι μέσα στη φύση, που ακόμα και τόσο κοντά στο σπίτι σου, σου προσφέρουν το κάτι διαφορετικό.
Η λίμνη Βουλιαγμένης λοιπόν, ανήκει στον Δήμο Βούλας-Βάρης-Βουλιαγμένης και είναι καρστική λίμνη τροφοδοτούμενη από υπόγειες πηγές. Δημιουργήθηκε πριν από περίπου 2000 έτη από την κατάρρευση ενός σπηλαίου. Η επιφάνεια της έχει έκταση περίπου 40 στρέμματα, ενώ τα νερά της έχουν ιαματική δράση και προσελκύουν και πολλούς τουρίστες, εκτός από τους κατοίκους της περιοχής. Έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura2000 ως Ειδική Ζώνη Διατήρησης, καθώς επιδρά στη βελτίωση του μικροκλίματος και έχει βιολογική, επιστημονική και εκπαιδευτική αξία.
Περισσότερα για τους υγροτόπους της Αττικής θα βρείτε ΕΔΩ
Όπως πάντα το post διαβάζεται καλύτερα με ΑΥΤΟ για να θυμηθούμε καλύτερα και εκείνη τη βραδιά και να αναπολήσουμε ξανά.