Όρος Καλάνα | Κοιλάδα Αχελώου, Χωριά του Βάλτου.

[10 – 11 Οκτωβρίου 2020]

Λίγο μετά τον το lockdown του Μαρτίου, όταν οι ορειβατικοί σύλλογοι αρχίζαν δειλά δειλά να πραγματοποιούν εξορμήσεις και αναβάσεις στα βουνά της χώρας, το μάτι μου έπεσε σε κάποιες φωτογραφίες από ένα άγνωστο μέχρι τότε βουνό της Αιτωλοακαρνανίας που είχε «στο πιάτο του» θέα σχεδόν ολόκληρη τη λίμνη Κρεμαστών. Μία λίμνη, που κάθε φορά που περνάγαμε από εκεί, κυρίως σε εκδρομές προς το Καρπενήσι, πάντα έλεγα «τι ωραία θα ήταν να την βλέπαμε από ψηλά». Σε κάποια σημεία μάλιστα, η λίμνη μπλεκόταν κάπως και με τον Αχελώο -άλλο μεγάλο πεζοπορικό και φυσιολατρικό απωθημένο. Οπότε, όταν είδα ότι μια τέτοια εξόρμηση θα πραγματοποιούνταν από τους ορειβάτες του ΠΚΕ ΟΤΕ, τα ακύρωσα όλα για το σαββατοκύριακο και πήγα. Και σχεδόν 1 μήνα μετά, ακόμα θυμάμαι καθαρά την κάθε εικόνα.

Φεύγουμε, λοιπόν, από Αθήνα στις 6 το πρωί του Σαββάτου και σε 4 περίπου ώρες είμαστε στο Παλιό Χαλκιόπουλο, ένα μικρό ορεινό χωριό των 850μ., ένα από τα λεγόμενα χωριά του βάλτου. Με πρώτη στάση στο πυροφυλάκιο – παρατηρητήριο, στα 1.100μ. τότε που ακόμα νομίζεις ότι ήδη έχεις φτάσει στο καλύτερο σημείο για να χορτάσεις την απίστευτη θέα προς τη λίμνη -μα, χορταίνεται ποτέ;

Η συνέχεια της διαδρομής θα ανέβει ακόμα πιο ψηλά, ως την κορυφή του βουνού, ένα βουνό σχετικά χαμηλό (1.520μ.) και εύκολο που σίγουρα προτείνεται και για αρχάριους -πάντα όμως με την απαραίτητη προσοχή και σεβασμό και για τα εύκολα βουνά. Στους Τρεις Πύργους, την κορυφή του, θα κάνουμε και την πρώτη μεγάλη στάση για τις απαραίτητες ανάσες και ξεκούραση των ποδιών από την πολλή πέτρα, που συναντήσαμε στο τελευταίο κομμάτι της διαδρομής.

Εκεί, θα έχουμε την ευκαιρία να επεξεργαστούμε ακόμα περισσότερο φωτογραφικά τη λίμνη, και τα μικρά νησάκια που δημιουργούνται μέσα της -διάβασα να αποκαλείται και εξωτική εξαιτίας αυτών, δεν έχει κι άδικο, θα έλεγα- και να πατήσουμε ένα κλικ σε κάθε γωνιά της.

Η επιστροφή θα γίνει σχεδόν από τα ίδια, πίσω στο Παλιό Χαλκιόπουλο, με μια μικρή παράκαμψη για την απαραίτητη επίσκεψη -αν βρεθείς εκεί θα καταλάβεις γιατί είναι απαραίτητη- στο σπήλαιο του Αγίου Ανδρέα του Ερημίτη, που ασκήτεψε εκεί τον 13ο αιώνα.

Εκεί βρίσκονται ο τάφος του και ένας μικρός ναός αφιερωμένος σε αυτόν, στον οποίο σώζονται ακόμα εντυπωσιακές τοιχογραφίες. Να έχεις μαζί σου φακό κεφαλής και να πας στο πίσω μέρος, στο ίδιο το σπήλαιο, ένα σπήλαιο με πλάτος 5 μέτρων και βάθος 200μ -κάποιοι λένε ότι φτάνει μέχρι το χωριό Εμπεσός. Μπορεί να ‘ναι και αστικός μύθος, δεν ξέρω. Εγώ δεν μπήκα πάντως τόσο μέσα.

Κάπως έτσι, κύλησε λοιπόν το πρώτο Σάββατο του Οκτωβρίου, και οι ιστορίες, αλλά και η λάμψη στα μάτια από τις εικόνες που είχα δει, φώτιζε ακόμα περισσότερο τις μέρες που μικραίνουν όσο μπαίνουμε στον χειμώνα.

Η Κυριακή θα ήταν περισσότερο φυσιολατρική, παρά πεζοπορική -αλλά πάντα με απίστευτες εικόνες. Η μικρή πεζοπορία που κάναμε, και που μάλιστα έγινε για πρώτη φορά, δεύτερα εγκαίνια μονοπατιού που παρευρίσκομαι, ήταν μέσα στο δάσος Natura από το χωριό Περδικάκι ή Σακαρέτσι, ένα ακόμα χωριό του Βάλτου στα 700μ., στο οποίο δεν εγκαταστάθηκε ποτέ Τούρκικη φρουρά κατά τα 400 χρόνια Τουρκοκρατίας και οι κάτοικοι του ήταν από τους πρώτους που έλαβαν μέρος στην επανάσταση του 1821. Σχεδόν σε όλη την διάρκεια της διαδρομής περπατούσες μέσα στο δάσος, περικυκλωμένος από ψηλά δέντρα, πατώντας ένα χαλί από φύλλα. Η πεζοπορία θεωρητικά ήταν (και είναι) εύκολη, αλλά όπως όλα τα εγκαίνια, έτσι κι εδώ πήρε λίγο παραπάνω χρόνο λόγω… δημοσίων σχέσεων.

Λόγω αυτού του χρόνου που χάθηκε λοιπόν, χάθηκε και μια βαρκάδα στον Αχελώο -κι ας ήταν ιδανικός ο καιρός, όμως κερδίσαμε μια ξενάγηση στα πέτρινα γεφύρια του.

Με πρώτο και μάλλον εντυπωσιακότερο το Γεφύρι της Τέμπλας, χτισμένο το 1909 και χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο από την Μελίνα Μερκούρη ως Υπουργός Πολιτισμού. Όταν κατασκευάστηκε, έλυσε πολλά προβλήματα επικοινωνίας της περιοχής, και σταμάτησε να προκαλεί δυστυχήματα η έλλειψή του, όμως το ίδιο έγινε στόχος στον Εμφύλιο Πόλεμο και ακόμα φέρνει αυτά τα σημάδια του. Αχαριστία των ανθρώπων..

Το μονότοξο γεφύρι της Βέργας στο χωριό Πετρώνα, χτισμένο περίπου το 1800 και διατηρημένο σε πολύ καλή κατάσταση μετά τη συντήρηση του 2007, ενώνει τις δυο όχθες του ποταμού Ινάχου, παραπόταμο του Αχελώου, που χύνεται στην τεχνητή λίμνη Καστρακίου.

Οπότε, αν πούμε ότι η χθεσινή μέρα ήταν αφιερωμένη στη τεχνητή λίμνη Κρεμαστών, η σημερινή ήταν στον Αχελώο, στο μεγαλύτερο (σε μήκος) Ελληνικό ποτάμι, κάνοντας ένα άτυπο village hopping, περπατώντας στα δάση του, θαυμάζοντας κάποια από τα πέτρινα γεφύρια του, γευόμενοι αυτά που παράγει ο τόπος του.

Η εξόρμηση αυτή πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του ευρωπαϊκού project «Ο Αχελώος στην EU Green Week 2020» στην οποία συμμετείχε η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Εθελοντισμός, Πολιτισμός, Περιβάλλον, Ιστορία – Δρούμε (ΕΠΠΙ-ΔΡΟΥΜΕ), και ήταν ιδανική ευκαιρία για γνωριμία με την περιοχή, αλλά και τη φύση και το περιβάλλον της συγκεκριμένης περιοχής.

Αυτή η εθελοντική οργάνωση λοιπόν, κατέγραψε όλες αυτές τις διαδρομές και τα γεγονότα των δύο ημερών και μπορείτε να τα δείτε ΕΔΩ και ΕΔΩ.

ΥΓ: Κατά την εξόρμηση αυτή, η διαμονή μιας ημέρας έγινε στο Μενίδι, στο ξενοδοχείο Δελφίνι. Ένα αρκετά καλό και καθαρό ξενοδοχείο, με πρωινό από χειροποίητα προϊόντα -θυμάμαι ακόμα τις χειροποίητες μπάρες του- που όμως το πήραμε σε πακέτο, λόγω της γνωστής covidοκατάστασης. Αν ήταν στο χέρι μου, θα διάλεγα ίσως κάποιον ξενώνα ή σπίτι σε κάποιο από τα πολύ γραφικά και αυθεντικά χωριά του βάλτου -αν ξέρετε, αν έχετε κάποια τέτοια πρόταση για κάποιο ιδιαίτερο μέρος εκεί γύρω, αφήστε σχόλιο κάτω από το κείμενο -γιατί το ότι θα επιστρέψουμε σε αυτά τα μέρη, ακόμα κι αν είναι μόνο για τη βαρκάδα του Αχελώου, είναι το μόνο σίγουρο.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s